Viziunea Oblic Studio este sa facem parte din miscarea care duce la o industrie mai circulara si care are un impact minim asupra mediului. Credem ca intr-un shop sustenabil nu este vorba doar despre modul in care designerii, arhitectii sau brandurile trateaza deseurile/rezidurile ci si despre o gandire inovatoare care ajuta sa adapteze strategii pentru a educa oamenii la un trai ecologic si sanatos folosind spatiile intr-un mod cat mai performant.
Brief-ul vazut prin ochii unui arhitect de interior - Papila
Imaginile sunt cele care conduc cel mai bine directia, ca apoi dupa ce setam nivelul de detaliu, culoare, atmosfera rugam clientul sa Raspunda cu un "act de incredere" in proces si sa ne permita o abordare diferita si mai indrazneata, o abordare noua.
In fiecare proiect plecam de la un brief si de cele mai multe ori clientul vine cu o serie de imagini.
De ce? Referintele si imaginile ne ajuta foarte mult dar pot fi si cel mai mare "dusman" al nostru pentru ca de multe ori discutiile si conceptul raman blocate in acele referinte. Din acest motiv rugam clientul sa aiba incredere in noi si in abilitatile noastre de a prelua conceptul si a veni in procesul de creatie cu un spatiu atipic, un design specific pentru acel loc si pentru business-ul lor. Aceasta a fost abordarea noastra si in ceea ce priveste Papila.
Am dorit sa creem un design de interior ce nu este tipator, il vezi odata, iti place si apoi uiti, te concentrezi pe mancare dar ai o stare de bine pe care ti-o lasa in subconstient spatiul cu tot ce are.
Atentia pe mancare si pe servire a fost principalul nostru subiect. Apoi am preluat povestea Papilei si a culorilor ce apar prima data cand vorbim de papile gustative, de mancare sanatoasa. Rosul terracota si verdele s-au potrivit directiei noastre. O analiza a fatadei, a tamplariei visinii si a arhitecturii interioare a condus la impartirea functiunilor si optimizarea spatiului.
Materialele le-am decis in studio prin suprapunerea texturilor si a ideii de sufragerie. Nostalgia materialelor prezente pe vremuri in sufrageria anilor 80, ratanul, masa din stejar, aplicele pe perete si oglinda putin texturata, draperia sunt actori ai povestirii noastre despre o sufragerie a gusturilor.
A rezultat un spatiu cu o zona de servire de impact si zona de mese cu atmosfera de bistro si un separeu gata sa serveasca o familie de prieteni mai mare. Sufrageria ramane un simbol al adunarii in familie, al comunitatii. Aceasta atmosfera am reusit sa o construim aici.
Papila a devenit un local foarte cautat In Bucuresti prin detaliile sale precum masa aranjata in separeu lucrata manual, atmosfera placuta si brandingul discret dar prezent. Atrage oameni cu interes la ce se intampla in oras, la un stil de viata sanatos, curiosi despre mancare, trenduri si design.
Am obtinut o relatie de incredere intre noi si beneficiari, relatie ce a fost construita pe parcursul proiectului si validata si mai mult in momentul in care au deschis. Feedback-ul si aprecierile clientilor pentru design si bineinteles pentru mancarea lor au reconfirmat ceea ce noi ne-am dorit. Un produs complet, un produs prezentat nu doar in farfurie dar prin atmosfera adusa de amenajarea interioara.
Proiectele in care increderea beneficiarilor a fost totala in noi au avut cel mai mult de castigat avand cele mai multe aprecieri atat din partea clientilor cat si din partea oamenilor in domeniu HoReCa.
Gault & Millau au premiat Papila pentru mancare si atmosfera, Romanian Design Week a nominalizat si prezentat proiectul in cadrul evenimentului din Bucuresti la categoria cea mai buna Arhitectura. A fost nominalizat la BigSee Design Awards in Ljubljana si shortlisted la Anuala de Arhitectura Bucuresti 2019. In 2020 a fost selectionat pentru Iconic Design Awards 2020. Aceste nominalizari sunt o confirmarea a faptului ca putem face arhitectura de interior de calitate atat timp cat exista incredere intre beneficiari si arhitecti.
#4 REPUTATIA UNUI BUSINESS IN OSPITALITATE.
Cum arhitectura influneteaza reputatia unui hotel sau restaurant?
Acum pentru a raspunde acestei intrebari cel mai usor a fost sa vorbim din experienta acumulata pana acum si mai exact prin prisma a 4 proiecte:
Ibis Styles Galati / Mercure Galati / Baristro / Laboratorio.
Cum influentam noi reputatia unui hotel sau restaurant?
Am facut o paralela intre doua branduri cunoscute si doua branduri noi si cum reputatia joaca un rol putin diferit pentru fiecare. Daca in primele doua cazuri “an established brand” vine la pachet cu un brand book si o reputatie deja stabilita in piata, pentru Baristro si Laboratorio, branduri construite de la zero, reputatia se construieste treptat, si ea de la zero. In cazul celor doua hoteluri marca Accor, Ibis Styles Galati si Mercure Galati cum am influnetat reputatia, am facut-o in primul rand prin a ne ridica la standardele deja stabilite de brand si apoi a construi impreuna o poveste conform brand book-ului. Aceasta poveste a dus la a creea noi experiente unice pentru fiecare hotel in parte. Experientele bineinteles ca se traduc printr-un design de interior aliniat volorilor brandului. In peste 95% din cazuri un client isi alege locul de cazare online, iar primele imagini sunt cele legate de interiorul camerelor si a facilitatilor, zona de conferinte, de lucru, lobby sau receptie. Daca imaginile nu au un impact vizual suficient de convingator probabil clientul nu va deschide detaliile hotelului respectiv.
O reputatie deja formata trebuie mentinuta si promisiunea imaginilor trebuie sa reflecte cel putin experienta in spatiul fizic odata ajuns in locatie si chiar sa o depaseasca. Ceea ce de fiecare data s-a intamplat in cazul proiectelor noastre. Nu ne credeti pe cuvant, mergeti si vedeti :). Calitatea materialelor, atentia la detalii, scenariile iluminarii ambientale sunt cativa parametrii pe care ii analizam in mentinerea si influentarea reputatiei unui hotel sau restaurant.
“Design is the most efficient way to get the guest to book you. “
In cazul business-urilor noi unde reputatia se creste treptat, rolul nostru este asemanator celui mentionat mai sus doar ca aici mentinem reputatia noastra, standardele la care ne ridicam sunt in primul rand ale noastre si apoi ale clientilor nostri. Fiind start-up-uri, Baristro si Laboratorio prin povestile ce au generat crearea de experiente noi, respectiv un design unic, au avut nevoie de un timp pentru a genera vizibilitate, reputatie. Ce a contat foarte mult in cresterea reputatiei a fost prezenta unei comunitati care sa traiasca experienta designului produs de noi. Asadar o comunitate si un design de calitate, la inceput de drum, ajuta enorm in creea reputatiei si in stabilirea brandului pe piata.
Comunitate + Design de calitate + Produs/Serviciu foarte bun = reputatie. Cred ca asa am putea traduce pe scurt concluziile de la FORO. In articolul urmator vom reveni si cu procesul din spatele construirii unui design de calitate in ospitalitate.
Pe curand!
#3 AM DECIS. LUCREZ CU UN ARHITECT.
Asa ca bun venit celorlalte 1827983 de intrebari de dupa aceasta decizie.
Dar hai sa vorbim doar despre cateva azi - cele mereu conectate la sirul de ganduri din pandemie in care am decis cu totii sa ne luam casa: “Dar casa visurilor mele costa, si, daca ar fi sa ma apuc de ea, de unde sa incep? Cum sa procedez, ce materiale? Ce arata bine acum, cum va arata peste 5 ani? Daca fac o investitie as vrea sa dureze. Si sa-mi placa la fel de mult si peste 10 ani. Dar oare ce-o sa-mi placa peste 10 ani?”
Respira. Da, gusturile oamenilor se schimba. Daca nu s-ar schimba nu am evolua, nu am cere mai mult de la noi si de la cei din jurul nostru.
Cum suntem noi siguri ca-ti va placea casa de azi si peste 10 ani?
Noi nu cream doar pentru acum, ne pasa de moda sau trenduri, dar privim in perspectiva, anticipam si cautam sa cream ceva relevant acum, dar poate si mai relevant peste 10 ani. Cautam sa inovam. Analizam relatia ta cu spatiul de locuit, cu mobilierul, iluminatul ambiental, tehnic si cel natural, finisajele si acustica, sustenabilitatea materialelor si impactul unui design durabil, cu materiale naturale, fara compusi volatili sau componente nocive. Daca simti ca un spatiu e al tau acum si stii ca te poti baza pe el, iti va crea loc de joaca pentru a simti ca a tinut pasul cu tine.
Asa ca, daca si tu te-ai hotarat in pandemie sa-ti gasesti un loc remote, dar cu acces la civilizatie, sa-ti deschizi un business sau sa construiesti ceva nou, singurele intrebari pe care ar trebui sa ti le pui sunt:
Sunt pregatit sa am incredere in viitor?
Sunt pregatit sa investesc in mine?
Sunt pregatit sa-mi fie usor, nu greu?
Sunt raspunsuri care par ca trec un pic oblic pe langa subiect, dar sunt cele importante.
Asa ca hai sa stam de vorba despre casa sau spatiul business-ului tau.
#2 MANTRA OMULUI CARE LUCREAZA CU UN ARHITECT
“Ce asteptari sa am de la un arhitect?”
Daca ti-ai pus aceasta intrebare, atunci ai început sa intelegi ca ai nevoie de un arhitect sau designer. Si-acum l-ai vrea pe cel care iti citeste gandurile, care stie deja ce-ti doresti.
Veste proasta - nu exista.
Asa ca repeta dupa noi asteptarile pe care le poti avea de la arhitectul tau:
Ma astept ca arhitectul meu sa-mi poata explica tot procesul prin care vom trece, pasii lui si fiecare etapa.
Ma astept ca arhitectul meu sa-mi spuna cat poate dura proiectul meu si ce situatii neprevazute pot aparea - exact ca-n orice situatie de viata.
Ma astept ca arhitectul meu sa cunoasca toti pasii legali pentru constructie si sa ma consilieze in obtinerea avizelor.
Ma astept ca arhitectul meu sa tina cont de bugetul meu si sa-mi dea optiuni care sa se incadreze in el.
Ma astept ca arhitectul meu sa aiba idei originale, dar care sa poata fi implementate.
Ma astept ca arhitectul meu sa asculte si sa comunice deschis.
Ma astept ca arhitectul meu sa ma surprinda cu idei creative.
Iar acum, cateva asteptari pe care si noi, arhitectii, le avem pentru a merge totul struna si a ne duce treaba pana la capat:
Arhitectul tau se asteapta sa comunici clar si deschis, sa privesti procesul cu multa curiozitate, sa intrebi.
Arhitectul tau se asteapta sa-l testezi pana cand ai incredere in profesionalismul si capacitatile sale.
Arhitectul tau se asteapta sa ai incredere in echipa proiectului, dar, daca ceva pare gresit, nu uita de primul punct - sa intrebi.
Arhitectul tau se asteapta sa ai incredere in colaboratorii sai pentru ca sunt conexiuni bune, deja formate. Asta nu inseamna ca altele nu se pot forma. Comunica deschis.
Arhitectul tau se asteapta sa fii rezistent la schimbari, la noi cai deschise. Ai curaj si surprinde-l. Daca ai ajuns aici, inseamna ca esti deja in schimbare.
Pentru a avea ceva ce nu ai mai avut, trebuie sa faci ceva ce nu ai mai facut si de ce nu, sa devii cineva cine nu ai mai fost. Cineva increzator in viitorul arhitect?
#1 SKILL-URILE NECAUTATE ALE UNUI ARHITECT
CONEXIUNEA 1: TU + ARHITECTUL TAU
Mai intai, teorie:
Design = disciplina care urmareste armonizarea estetica a mediului uman.
Arhitectura = stiinta si arta de organizare si construire a spatiilor necesare vietii si activitatii umane.
Apoi, practica sau realitatea, asa cum o traim noi în fiecare zi:
Design = magia creierelor noastre cu experienta de ani de zile in a crea spatiile in care sa te simti bine, dar sa nu stii exact de ce.
Arhitectura = constructia ta din vise, adusa in realitate si conectata la lumea ei exterioara si interioara.
Dar, pentru ca designul si arhitectura sa se intample, e nevoie de o intalnire: intre tine si noi. Asa ca, pentru a ne gasi unii pe altii mai usor, uite cateva puncte importante atunci când esti in cautarea unui partener in arhitectura si design. De fapt, sunt doar trei: structura, viziune si conexiune.
In proiectul tau ai nevoie de mintea structurata a unui arhitect care intelege intregul proces, ii cunoaste toate etapele, echipele implicate si rolul fiecarui om. El iti raspunde la toate intrebarile si te ajuta sa ai asteptari realiste din punct de vedere timp si bani.
Apoi, cauta un arhitect cu viziune. Viziunea inseamna ca poate aduce ideile si dorintele tale intr-o realitate pe care tu inca nu ti-ai imaginat-o. Testeaza-i si tu ideile, lasa-l sa le slefuiasca si sa te conduca in directii noi. Pentru acest lucru a fost pregatit, ai incredere in profesionalismul lui.
Conecteaza-te cu arhitectul tau. Da drumul la control pentru o perioada si lasa oameni pregatiti, care zilnic creeaza si descopera spatii, imbina design cu trenduri si tehnici noi, sa modeleze cea mai buna varianta a ceea ce iti doresti. Magia nu se intampla fara incredere.
Arta subtila a reconditionarii
Arhitectura de interior nu Inseamna doar trenduri contemporane, ci poate deveni un mix Intre bucati de trecut si linii ale prezentului. Cand oamenii cu care colaboram isi doresc sa gasim aceasta legatura, noi putem transforma, reconditiona si completa exact acele parti distincte, incarcate de istorie sau nostalgie.
Provocarea Apartamentului C a fost salvarea majoritatii pieselor de mobilier si o destinatie unde se intersecteaza personalul cu utilul si curiozitatea - inchirierea lui pe Airbnb. Când pasesti intr-un apartament unde vei locui temporar, vrei sa fie confortabil, dar un pic diferit de acasa - sa gasesti o experienta noua, sa te simti binevenit, incantat, sa afli mai multe despre tine si cum iti place sa locuiesti.
Ca în orice proiect, pornim de la ce ne dorim sa pastram. Iar de data asta am fost norocosi - farmecul aparte al locului insemna fix piesele de mobilier de reconditionat: patul, canapeaua cu un mid-century vibe, un scaun eclectic galben. Ce-am mai gasit in apartament? Faianta alba tipic socialista si parchetul ascuns, descoperit la demolari si apoi recondiționat.
Fiecare camera a avut piesa ei din trecut. In hol am construit decorul eclectic dupa scaunul galben, livingul s-a mutat la mijlocul secolului trecut - loc perfect pentru canapea și parchet. In baie mozaicul a pastrat identitatea spatiului. In dormitor am salvat patul, iar reconditionarea a scos la lumina o piesa de cires careia nu-i mai citesti varsta. Corpul de depozitare care inlocuieste un sifonier a fost desenat de noi si produs special pentru apartament. Ne-am dorit sa fie versatil, suplu si sa nu obtureze lumina naturala sau sa incomodeze.
Am vorbit despre trecut, dar hai sa vorbim si despre prezent. Neonul cu “hi” te intampina la intrare si e sinonim cu ospitalitatea de la primul pas în apartament. Ananasul din dormitor e si el un simbol al ospitalitatii in cultura americana, inca din perioada colonistilor. Micile detalii spun povestea locului si transmit exact ce ne dorim de la un Airbnb: o stare de bine, siguranta si vizitatori care sa se întoarca si sa-l recomande mai departe.
Intr-un spatiu pe care il inchiriezi pe termen scurt, design-ul devine o alegere in sine, in mod special pentru oameni cu meserii creative, la curent cu trendurile si inclinati catre explorarea frumosului. Au trecut pe acolo designeri, fotografi, arhitecti, oameni de media care au apreciat spatiul si s-au intors. Valoarea unui spatiu gandit si desenat pentru o destinație e clara se cunoaste si in pretul de inchiriere care a intrecut hotelurile zonei si a facut apartamentul competitiv pentru centrul Bucurestiului.
Ai propriul tau proiect unde ai avea nevoie de o mana de ajutor?
Scrie-ne.