Sustenabilititate, inovatie si performanta in spatii retail
Arhitectura sustenabila este in trend din 2019, poate fi observata la retailerii premium, internationali si va fi o experienta din ce in ce mai cautata si ceruta in urmatorul deceniu. Magazinul Stella Mccartney din Londra este cel mai cunoscut si pretigios in lumea sustenabilitatii. Dupa proiectele sale cu Parley si Adidas de protectie a oceanelor, aceasta a decis sa deschida in centrul Londrei, la 23 Old Bond Street, un magazin de 700 de metri patrati creat din materiale reciclabile. De la manechinele biodegradabile la pereti creati din carton texturat, lucrat manual, reciclat din birourile brandului englez, interiorul este un spectacol al etosului durabil si al elegantei. Stanci acoperite cu muschi, mobilier vintage si din spuma reciclabila, lemn reciclat si sistemul de aer conditionat care foloseste o tehnologie nanocarbon sunt toate elemente care reflecta filosofia brandului si incorporeaza sustenabilitatea, moda si luxul. Adidas, Mac, Patagonia sau Ganni sunt alte nume mari care au incorporate materiale din surse etice si strategii ecologice pentru a aduce sustenabilitatea in randul tendintelor urmatorilor ani.
Viziunea Oblic Studio este sa facem parte din miscarea care duce la o industrie mai circulara si care are un impact minim asupra mediului. Credem ca intr-un shop sustenabil nu este vorba doar despre modul in care designerii, arhitectii sau brandurile trateaza deseurile/rezidurile ci si despre o gandire inovatoare care ajuta sa adapteze strategii pentru a educa oamenii la un trai ecologic si sanatos folosind spatiile intr-un mod cat mai performant.
Credem ca o practica sustenabila este alegerea viitorului si nu doar un compromis estetic.
Este sustenabilititea un privilegiu rezervat doar pentru high-end retailers?
Brandurile premium promoveaza sustenabiltatea concentrandu-se pe conceptul de durabilitate, maiestrie rafinata si transmise prin calitate. Sa creezi un spatiu sustenabil nu este un lux si poti integra strategii si concepte de design sustenabil cu studiouri de arhitectura locale care inteleg designul circular, creand un sistem care ofera ceea ce este necesar, cu deseuri minime si utilizare si reutilizare maxima. Unul din princiipile sustenabilitatii este sa alegi colaboratori locali.
Oblic a lucrat cu ALTRNTV, un concept de magazin sustenabil, unde accentul se pune foarte mult pe impactul produselor asuprea mediului inconjurator, de la cantitatatea de apa folosita in producerea unui tricou pana la amprenta de carbon a fiecarui produs de pe raftul locatiei din Blv. Regina Elisabeta, in fostul lobby al cinematografului Cinema Bucuresti.
Ne-am bucurat de brieful clientului, acesta fiind in concordanta cu tipul de produse pe care si le doreau sa le comercializeze. Un spatiu sustenabil cu materiale reutilizate, reciclate, cu amprenta mica de carbon, si actiuni reduse in impactul mediului. In Romania cererile pentru astfel de spatii sunt aproape inexistente, Adoptarea unei pozitii in abordarea provocarii cu care se confrunta planeta noastra necesita curajul de a intreprinde actiuni indraznete: alegeri de design constient si luarea In considerarea a strategiilor de sustenabilitate printre care durabilitatea si recircularea materialelor.
Prin urmare, abordarea noastra a plecat in primul rand de la alegerea materialelor si a actiunilor de constructie in spatiu. Practica studioului nostru tine de intelegerea cat mai profunda a materialelor si de exploatarea lor cat mai diversa. Reutilizarea existentului in cea mai mare masura a fost prin curatarea travertinului si utilizarea lui in concept, si a luminatorului din camera principala. Cele doua elemente prezente au conditionat alegerea celorlalte materiale. A fost nevoie de propunerea unor sisteme de prezentare care sa ascunda parte din zonele deteriorate de timp si exploatare si sa comunice prin materialelitate, culoare si forma cu travertinul. De asemenea, pardoseala aleasa a fost o solutie ce a raspuns briefului, fiind un material reutilizat in proportie de 90%, usor de implementat si maleabil.
Am parteneriat cu colaboratori precum Tarkett Romania pentru pardoseala, cu PabGroup pentru productia de mobilier custom si cu Signify pentru sistemele de iluminare din plastic reciclat.
Suntem mandri ca toate aceste actiuni de la folosirea existentului si punerea in valoare a travertinului, elementelor decorative, la alegera materialelor sustenabile, a sistemelor ce pot avea un impact redus, al producatorilor locali au format unul din primele magazine de design sustenabil din Romania. Ne dorim sa putem concepe cat mai multe astfel de spatii constient sustenabile si clienti intentionati in alegerile lor.
Ca inovatori si ganditori creativi, avem oportunitatea de a proiecta spatii ecologice pentru generatiile viitoare. O arhitectura interioara sustenabila si remarcabila poate consitui un prim pas in povestea schimbarii noastre.